GİZLİHAZİNELER DEFİNECİLER AKADEMİSİ
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» 2013 -OCAK AYI İŞTİMASI YAPALIM Bİ GARDAŞLARDAN KİMLER VAR.
Çarş. Tem. 06, 2016 10:29 am tarafından korasoglu

» 14-mart-2015
C.tesi Mart 14, 2015 8:32 am tarafından BORAN38

» KARE-DİKDÖRTGEN OYMALAR ve ÇÖZÜM UYĞULAMALARI
Ptsi Eyl. 29, 2014 5:08 am tarafından kılıç3838

» sümbül...
Salı Eyl. 02, 2014 12:36 pm tarafından Battal Ebrail

» taşın üçgen şeklinde delinmesi bir define işareti midir?
Çarş. Ara. 18, 2013 8:05 am tarafından 56476364528

» deneme
C.tesi Kas. 23, 2013 7:54 pm tarafından CANTAR

» buldugumuz bir taş
Ptsi Eyl. 09, 2013 3:54 am tarafından cansu

» Eski rum evleri ve definesi
Ptsi Eyl. 09, 2013 3:46 am tarafından cansu

» kaya işaretler
Cuma Eyl. 06, 2013 10:30 am tarafından kurt ini

» taştan daire ve dörtgen
C.tesi Haz. 29, 2013 12:38 am tarafından yousef

Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir :: 1 Arama motorları

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 114 kişi Cuma Nis. 24, 2015 10:17 am tarihinde online oldu.
RSS akısı

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1 ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ Bir Perş. Tem. 15, 2010 2:21 am

CANTAR






ESKİ SAHAN
BUNLARDA YEMEK YEMEK BİR ZEVKTİ




ARAÇ
VE GEREÇLER


Altlağ : Leğenlerin
altına konulan daldan örme bir simit.


Amadan: Bal, pekmez
ve yağ gibi malzemelerin konulduğu kap.


Ambar : Zahire
konulan büyük sandık.


Ataş saksısı: Ateş küreği.

Ayran kaşığı: Yarım
küçük portakal biçiminde, döküm ya da tenekeden yapılmış ayran içmeğe
mahsus bir kaşık.


Badya : Bazı yiyecekler
konulan silindir biçiminde, kalaylı bakırdan yapılmış kap.


Barmil : Saç ve
çinkodan yapılmış silindir biçiminde bir koruma kabı.


Bastık malası :
Sıcak ve cıvık bastığı beze sermekte kullanılan ağaçtan yapılmış mala.


Binlik : Çeşitli
sıvıların konulduğu üç kiloluk siyah şişe.


Calba kabı ve calba :
Uzaktan gelen yoğurt küleklerinin kapak bezinin üstüne koydukları tüylü
elastiki ve su emici büyük yaprakların bekletildiği kaba denir. Bunlar
evlerde külle kap temizlerken kullanılır.


Cerit kömürü :
Evlerde yakacak olarak kullanılan iyi cins kömür.


Cezveler : Daha çok
kahve pişirmekte kullanılan silindir şeklinde, saplı kaplar.


Çirtikli sahanlar :
Bakırdan yapılmış kenarı süslü yemek kabı.


Çömçeler : Kepçeler.


Çukur
sahan :
Küçük ve derin yemek kabı.


Demir süzek : Tahıl
yıkamak için her yanı delikli, iki saplı büyücek bir saç kova.


Dibek : İçinde
buğday, arpa gibi şeylerin dövüldüğü taştan veya ağaçtan yapılmış çukur
alet.


Divan
sinisi :
Yer sofrası yerine ve özellikle misafir için
kullanılan büyük süslü tepsi.


Dolma bıçağı : İnce
uzun bir bıçak.


Dolma borusu : Patlıcan oymakta
kullanılan teneke bir boru.


Dolma oyacağı : Dolmalık sebzeyi oymakta
kullanılan alet.


Dolma taşı : Dolma pişerken dağılmasını
önlemek için üstüne konan taş.


Domates ezeceği :
Kebaplarda kullanılacak közlenmiş domatesi ezip kabuğunu almakta
kullanılan ağaçtan yapılmış bir alet.


Don kazanı : İki
saplı büyük kazan.


Duz ölbesi : Söğüt tahtasından yapılma
silindir kutu. (Tuz konur).


Ekmek sacı : Ekmek pişirmekte kullanılan
geniş, yayvan saç.


Ekmek Tahtası : Oturarak ekmek açmaya
yarayan kalın, alçak masa.


Elek : Taneli veya tozlu şeyleri
ayıklamakta kullanılan eleme aleti.


Et kütüğü : Köftelik
et dövmeye yarayan kütük.


Et makinası : Etin kıyma halinde
çekilmesine yarayan alet.


Et satırı : Kütükte eti kıyma haline
getirmeye yarayan ağır kesici.


Evirgeç : Saçta
pişen ekmeği çevirmek için kullanılan ağaçtan kılıç gibi yapılan uzunca
bir araç.


Kıracak
:
Fıstık, fındık, badem, ceviz kırmağa yarayan alet.


Gaz ocağı : Gaz
yağı ile yanan bir çeşit ocak.


Gaz yağı hunisi :
Gazyağını dar ağızlı kaplara doldurmakta kullanılan konik alet.


Gaz tenekesi :
Gazyağının korunduğu saçtan mamul kap.


Havan : İçinde çeşitli
şeyler dövülerek ezilen, ağaç ya da tunçtan mamul, çukur alet.


Hazvel : Odun
kömürünün ufakları ve tozları.


Huniler : Muhtelif
sıvıları şişelere kolayca koymakta kullanılan konik aletler.


İdare Lambası :
Gazla yanan fitilli, isli bir aydınlatma aracı.


Kahnıç : Kışın
küplerde sertleşen sade yağ, pekmez ve bal gibi malzemeleri çıkarmakta
kullanılan ıspatulaya benzer kalınca bir araç.


Kahve değirmeni : Kahve
tanelerini öğütmekte kullanılan alet.


Kahve fincanları :
Kahve içilen minik kulplu, küçük çukur kap.


Kahve kavuracağı : Çiğ
kahveyi evde kavurmak için yapılmış silindir şeklinde yandan sürmeli,
kapaklı, kendi ocağı üstünde yatay olarak döndürülerek içindeki kahvenin
kavrulmasını sağlayan bir araç.


Kalbur : İri taneli
şeyleri elemek için kullanılan büyük elek.


Katremiz : Peynir,
turşu ve benzeri gereçleri koymaya yarayan insan gövdesi biçiminde beli
ince ağzı küçük dev kavanoz (15-20 kiloluk)


Kamış sepetler :
Patates, soğan, sarımsak gibi şeylerin konulduğu kap.


Kavsara : Stok
yufka ekmeklerin konulduğu daldan, hasırdan ya da tahtadan yapılan
yuvarlak kenarlı bir tabla.


Keme deleceği : Kemenin, şişe
geçirilirken çatlamasın diye delinmesinde kullanılan bir zımba. (Kurşun
kalem çapında bir boru).


Kebap şişleri : Kuşbaşı için dört köşe,
kıyma için yassı, sakatat için ince dört köşe çaplı olan uzunca demir
çubuklar.


Keme
taşı :
Kemenin pütürünü törpülemek, kabuğundaki kumu almak ve
temizlemek için kullanılan süngerimsi bir taş.


Kevgir : Uzun saplı
bir tür süzgeç.


Kıyma bıçağı : Et kıymaya yarayan büyücek
bir bıçak.


Kıyma tahtası : Yemekle ilgili her şeyi
üzerinde doğramaya yarayan tahtadan yapma, ayaklı, taşınabilir bir
tezgah.


Kile
:
Tahıl ölçmeğe yarayan kova biçiminde tahtadan yapılan bir
araç.


Körük
:
Odun ve kömür ateşini koymak için iki elle kullanılan deri,
ağaç ve nar çubuğundan yapma hava üfleyen araç.


Kurban bıçağı :
Evlerde kurban, adak, topaçlık tavuk vesaireyi kesmek için kullanılan
çok keskin bir bıçak.


Kuzu lengeri : Servislerde kullanılan
büyük lenger.


Köfte leğençesi : Köfte yoğurmakta
kullanılan özel küçük leğen.


Külek : Üstü ve yanları tahtadan, üsten
saplı bir kova.


Küpler : Gıda ile ilgili sıvı şeyleri
koymaya yarayan içi, dışı sırlı büyük toprak kaplar.


Leğen : Genellikle
içinde bir şey yıkamak için kullanılan metal veya plastikten geniş,
yayvan kap.


Lengeri : Kenarsız, ortası az çukur büyük
sahan.


Limon sıkacağı :
Limon suyunu çıkartmakta kullanılan sert ağaçtan yapma bir araç.


Maltıs : Kalın
saçtan yapma altı delikli, taşınabilir bir kömür ocağı.


Mahra : Özellikle
50-60 kiloluk sebze ve meyveleri hayvan sırtında güvenle taşımakta
kullanılan üstü açık dört ayaklı tutacak yerleri de olan sağlam tahta
sandık.


Mamul
kalıbı :
Sağlam ağaçtan oyma bir tür kurabiye kalıbı.


Mangal : Ocakta yemek
piştikten sonra artan ateş bu mangala çekilir ve üstü küllenir;
istendiğinde yemek ısıtmak için ya da kışın odalara alınarak ısıtıcı
olarak kullanılır.


Masat : Bıçak bilemeye yarayan çelikten
yapılmış, çubuk biçiminde bir alet.


Maşalar : Küçüklü
büyüklü olarak kullanılan ve kızgın şeylerin tutulmasına yarayan alet.


Mırru fincanları :
Acı kahve içmek için kullanılan sapsız fincanlar.


Niza : Sıcak
sıvıları kaptan kaba almak için kullanılan uzun saplı bakır bir kap.


Oklava
:
Hamur açmakta kullanılan silindir biçiminde uzun değnek.


Ortut : Şıra
yapılırken, bulgur kaynatılırken kurulan büyük ocakta yakmak üzere
bağların budanan dallarından kurutulmuş demetler.


Ölbe : Söğüt
ağacından yapılan silindir biçiminde kutu.


Öcce tavası :
Öccenin pişirilmesine mahsus, yarım portakal biçiminde bir kaç oyuğu
bulunan özel bir tava.


Teştler : Çeşitli büyüklükte leğenler.

Sabunluk : Sabun
konulan kap.


Sarat : İri gözlü kalbur.

Selece : Hayvan
sırtında yük taşımak için kullanılan açık yeri yandan olan harar
hayvanın çulunun üzerine konduğunda büyük bir heybe şeklini alan, çokça
fıstık taşımada kullanılan gereç.


Sıyırgı : Ocaktan
ateş çekmeye yarayan demirden küçük kürek.


Siniler : Boy boy
tepsiler.


Soku
:
Bulgur dövmeye yarayan taş curun.


Soğ : Şıra
çubuklarını asmak için iki üç ayak arasına uzatılan uzun sırık.


Süzek
:
Kalaylı bakırdan ince delikli sıvı şeyleri süzmeye yarayan
kap.


Şıra
çubuğu :
Sucuk yapılırken sucuk dallarının asılı olduğu çubuk.


Şıra
kazanı :
Şıranın kaynatıldığı büyük kazan.


Şapşak : Çeşitli
işlerde kullanılan saplı bir tas.


Şıra sandığı :
Şıranın konduğu sandık.


Taş değirmen : Arasına tahıl konularak
öğütmeye yarayan, iki yuvarlak yassı taş.


Taslar : Büyüklü
küçüklü taslar.


Tavalar : Özellikle kızartma ve yağ
eritmede kullanılan saplı metal kap.


Tel dolap :
Yemeklerin korunması için her yanı ince telle kaplı dolap.


Tekide : Üzümü
tepelemek suretiyle ezmeye yarayan tahta sal.


Tepir : Tahılı
taştan ayırtmakta kullanılan bir yanı açık tahta tepsi.


Timin : Bir tahıl
ölçeği.


Üçayak
:
Mangal ya da ateşin üzerine konarak tencere, tava ve
benzerlerinin dengeli durmasını sağlayan gereç.


Yelleyecek :
Hindinin büyük tüylerinden yapılan ve ateş yellemek için kullanılan bir
yelpaze.


Zırk
:
Çok büyük enli ve eğri keskin kıyma bıçağı.


Zibil
tenekesi :
Çöp tenekesi.

http://gizlihazineler.turkforumpro.com

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz