GİZLİHAZİNELER DEFİNECİLER AKADEMİSİ


 
AnasayfaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» KARE-DİKDÖRTGEN OYMALAR ve ÇÖZÜM UYĞULAMALARI
Ptsi Eyl. 29, 2014 6:08 pm tarafından kılıç3838

» sümbül...
Çarş. Eyl. 03, 2014 1:36 am tarafından Battal Ebrail

» 2013 -OCAK AYI İŞTİMASI YAPALIM Bİ GARDAŞLARDAN KİMLER VAR.
C.tesi Mart 01, 2014 8:48 pm tarafından aydin-28

» taşın üçgen şeklinde delinmesi bir define işareti midir?
Çarş. Ara. 18, 2013 8:05 pm tarafından 56476364528

» deneme
Paz Kas. 24, 2013 7:54 am tarafından CANTAR

» buldugumuz bir taş
Ptsi Eyl. 09, 2013 4:54 pm tarafından cansu

» Eski rum evleri ve definesi
Ptsi Eyl. 09, 2013 4:46 pm tarafından cansu

» kaya işaretler
Cuma Eyl. 06, 2013 11:30 pm tarafından kurt ini

» taştan daire ve dörtgen
C.tesi Haz. 29, 2013 1:38 pm tarafından yousef

» mağara için bilgi almak istiyorum
C.tesi Haz. 22, 2013 8:43 am tarafından kurt ini

En iyi yollayıcılar
CANTAR
 
magaracı
 
asel
 
SİMBAD
 
aydin-28
 
novanda
 
marduktr
 
styla
 
MAMİ
 
hattap
 
Kimler hatta?
Toplam 4 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 4 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 83 kişi Perş. Tem. 01, 2010 10:23 pm tarihinde online oldu.
Paylaş | 
 

 ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
CANTAR




Mesaj Sayısı: 2284
Deneyim seviyesi: 5604
Kayıt tarihi: 26/06/10
Yaş: 59
Nerden: İstanbul

MesajKonu: ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ   Perş. Tem. 15, 2010 3:21 pm



ESKİ SAHAN
BUNLARDA YEMEK YEMEK BİR ZEVKTİ




ARAÇ
VE GEREÇLER


Altlağ : Leğenlerin
altına konulan daldan örme bir simit.


Amadan: Bal, pekmez
ve yağ gibi malzemelerin konulduğu kap.


Ambar : Zahire
konulan büyük sandık.


Ataş saksısı: Ateş küreği.

Ayran kaşığı: Yarım
küçük portakal biçiminde, döküm ya da tenekeden yapılmış ayran içmeğe
mahsus bir kaşık.


Badya : Bazı yiyecekler
konulan silindir biçiminde, kalaylı bakırdan yapılmış kap.


Barmil : Saç ve
çinkodan yapılmış silindir biçiminde bir koruma kabı.


Bastık malası :
Sıcak ve cıvık bastığı beze sermekte kullanılan ağaçtan yapılmış mala.


Binlik : Çeşitli
sıvıların konulduğu üç kiloluk siyah şişe.


Calba kabı ve calba :
Uzaktan gelen yoğurt küleklerinin kapak bezinin üstüne koydukları tüylü
elastiki ve su emici büyük yaprakların bekletildiği kaba denir. Bunlar
evlerde külle kap temizlerken kullanılır.


Cerit kömürü :
Evlerde yakacak olarak kullanılan iyi cins kömür.


Cezveler : Daha çok
kahve pişirmekte kullanılan silindir şeklinde, saplı kaplar.


Çirtikli sahanlar :
Bakırdan yapılmış kenarı süslü yemek kabı.


Çömçeler : Kepçeler.


Çukur
sahan :
Küçük ve derin yemek kabı.


Demir süzek : Tahıl
yıkamak için her yanı delikli, iki saplı büyücek bir saç kova.


Dibek : İçinde
buğday, arpa gibi şeylerin dövüldüğü taştan veya ağaçtan yapılmış çukur
alet.


Divan
sinisi :
Yer sofrası yerine ve özellikle misafir için
kullanılan büyük süslü tepsi.


Dolma bıçağı : İnce
uzun bir bıçak.


Dolma borusu : Patlıcan oymakta
kullanılan teneke bir boru.


Dolma oyacağı : Dolmalık sebzeyi oymakta
kullanılan alet.


Dolma taşı : Dolma pişerken dağılmasını
önlemek için üstüne konan taş.


Domates ezeceği :
Kebaplarda kullanılacak közlenmiş domatesi ezip kabuğunu almakta
kullanılan ağaçtan yapılmış bir alet.


Don kazanı : İki
saplı büyük kazan.


Duz ölbesi : Söğüt tahtasından yapılma
silindir kutu. (Tuz konur).


Ekmek sacı : Ekmek pişirmekte kullanılan
geniş, yayvan saç.


Ekmek Tahtası : Oturarak ekmek açmaya
yarayan kalın, alçak masa.


Elek : Taneli veya tozlu şeyleri
ayıklamakta kullanılan eleme aleti.


Et kütüğü : Köftelik
et dövmeye yarayan kütük.


Et makinası : Etin kıyma halinde
çekilmesine yarayan alet.


Et satırı : Kütükte eti kıyma haline
getirmeye yarayan ağır kesici.


Evirgeç : Saçta
pişen ekmeği çevirmek için kullanılan ağaçtan kılıç gibi yapılan uzunca
bir araç.


Kıracak
:
Fıstık, fındık, badem, ceviz kırmağa yarayan alet.


Gaz ocağı : Gaz
yağı ile yanan bir çeşit ocak.


Gaz yağı hunisi :
Gazyağını dar ağızlı kaplara doldurmakta kullanılan konik alet.


Gaz tenekesi :
Gazyağının korunduğu saçtan mamul kap.


Havan : İçinde çeşitli
şeyler dövülerek ezilen, ağaç ya da tunçtan mamul, çukur alet.


Hazvel : Odun
kömürünün ufakları ve tozları.


Huniler : Muhtelif
sıvıları şişelere kolayca koymakta kullanılan konik aletler.


İdare Lambası :
Gazla yanan fitilli, isli bir aydınlatma aracı.


Kahnıç : Kışın
küplerde sertleşen sade yağ, pekmez ve bal gibi malzemeleri çıkarmakta
kullanılan ıspatulaya benzer kalınca bir araç.


Kahve değirmeni : Kahve
tanelerini öğütmekte kullanılan alet.


Kahve fincanları :
Kahve içilen minik kulplu, küçük çukur kap.


Kahve kavuracağı : Çiğ
kahveyi evde kavurmak için yapılmış silindir şeklinde yandan sürmeli,
kapaklı, kendi ocağı üstünde yatay olarak döndürülerek içindeki kahvenin
kavrulmasını sağlayan bir araç.


Kalbur : İri taneli
şeyleri elemek için kullanılan büyük elek.


Katremiz : Peynir,
turşu ve benzeri gereçleri koymaya yarayan insan gövdesi biçiminde beli
ince ağzı küçük dev kavanoz (15-20 kiloluk)


Kamış sepetler :
Patates, soğan, sarımsak gibi şeylerin konulduğu kap.


Kavsara : Stok
yufka ekmeklerin konulduğu daldan, hasırdan ya da tahtadan yapılan
yuvarlak kenarlı bir tabla.


Keme deleceği : Kemenin, şişe
geçirilirken çatlamasın diye delinmesinde kullanılan bir zımba. (Kurşun
kalem çapında bir boru).


Kebap şişleri : Kuşbaşı için dört köşe,
kıyma için yassı, sakatat için ince dört köşe çaplı olan uzunca demir
çubuklar.


Keme
taşı :
Kemenin pütürünü törpülemek, kabuğundaki kumu almak ve
temizlemek için kullanılan süngerimsi bir taş.


Kevgir : Uzun saplı
bir tür süzgeç.


Kıyma bıçağı : Et kıymaya yarayan büyücek
bir bıçak.


Kıyma tahtası : Yemekle ilgili her şeyi
üzerinde doğramaya yarayan tahtadan yapma, ayaklı, taşınabilir bir
tezgah.


Kile
:
Tahıl ölçmeğe yarayan kova biçiminde tahtadan yapılan bir
araç.


Körük
:
Odun ve kömür ateşini koymak için iki elle kullanılan deri,
ağaç ve nar çubuğundan yapma hava üfleyen araç.


Kurban bıçağı :
Evlerde kurban, adak, topaçlık tavuk vesaireyi kesmek için kullanılan
çok keskin bir bıçak.


Kuzu lengeri : Servislerde kullanılan
büyük lenger.


Köfte leğençesi : Köfte yoğurmakta
kullanılan özel küçük leğen.


Külek : Üstü ve yanları tahtadan, üsten
saplı bir kova.


Küpler : Gıda ile ilgili sıvı şeyleri
koymaya yarayan içi, dışı sırlı büyük toprak kaplar.


Leğen : Genellikle
içinde bir şey yıkamak için kullanılan metal veya plastikten geniş,
yayvan kap.


Lengeri : Kenarsız, ortası az çukur büyük
sahan.


Limon sıkacağı :
Limon suyunu çıkartmakta kullanılan sert ağaçtan yapma bir araç.


Maltıs : Kalın
saçtan yapma altı delikli, taşınabilir bir kömür ocağı.


Mahra : Özellikle
50-60 kiloluk sebze ve meyveleri hayvan sırtında güvenle taşımakta
kullanılan üstü açık dört ayaklı tutacak yerleri de olan sağlam tahta
sandık.


Mamul
kalıbı :
Sağlam ağaçtan oyma bir tür kurabiye kalıbı.


Mangal : Ocakta yemek
piştikten sonra artan ateş bu mangala çekilir ve üstü küllenir;
istendiğinde yemek ısıtmak için ya da kışın odalara alınarak ısıtıcı
olarak kullanılır.


Masat : Bıçak bilemeye yarayan çelikten
yapılmış, çubuk biçiminde bir alet.


Maşalar : Küçüklü
büyüklü olarak kullanılan ve kızgın şeylerin tutulmasına yarayan alet.


Mırru fincanları :
Acı kahve içmek için kullanılan sapsız fincanlar.


Niza : Sıcak
sıvıları kaptan kaba almak için kullanılan uzun saplı bakır bir kap.


Oklava
:
Hamur açmakta kullanılan silindir biçiminde uzun değnek.


Ortut : Şıra
yapılırken, bulgur kaynatılırken kurulan büyük ocakta yakmak üzere
bağların budanan dallarından kurutulmuş demetler.


Ölbe : Söğüt
ağacından yapılan silindir biçiminde kutu.


Öcce tavası :
Öccenin pişirilmesine mahsus, yarım portakal biçiminde bir kaç oyuğu
bulunan özel bir tava.


Teştler : Çeşitli büyüklükte leğenler.

Sabunluk : Sabun
konulan kap.


Sarat : İri gözlü kalbur.

Selece : Hayvan
sırtında yük taşımak için kullanılan açık yeri yandan olan harar
hayvanın çulunun üzerine konduğunda büyük bir heybe şeklini alan, çokça
fıstık taşımada kullanılan gereç.


Sıyırgı : Ocaktan
ateş çekmeye yarayan demirden küçük kürek.


Siniler : Boy boy
tepsiler.


Soku
:
Bulgur dövmeye yarayan taş curun.


Soğ : Şıra
çubuklarını asmak için iki üç ayak arasına uzatılan uzun sırık.


Süzek
:
Kalaylı bakırdan ince delikli sıvı şeyleri süzmeye yarayan
kap.


Şıra
çubuğu :
Sucuk yapılırken sucuk dallarının asılı olduğu çubuk.


Şıra
kazanı :
Şıranın kaynatıldığı büyük kazan.


Şapşak : Çeşitli
işlerde kullanılan saplı bir tas.


Şıra sandığı :
Şıranın konduğu sandık.


Taş değirmen : Arasına tahıl konularak
öğütmeye yarayan, iki yuvarlak yassı taş.


Taslar : Büyüklü
küçüklü taslar.


Tavalar : Özellikle kızartma ve yağ
eritmede kullanılan saplı metal kap.


Tel dolap :
Yemeklerin korunması için her yanı ince telle kaplı dolap.


Tekide : Üzümü
tepelemek suretiyle ezmeye yarayan tahta sal.


Tepir : Tahılı
taştan ayırtmakta kullanılan bir yanı açık tahta tepsi.


Timin : Bir tahıl
ölçeği.


Üçayak
:
Mangal ya da ateşin üzerine konarak tencere, tava ve
benzerlerinin dengeli durmasını sağlayan gereç.


Yelleyecek :
Hindinin büyük tüylerinden yapılan ve ateş yellemek için kullanılan bir
yelpaze.


Zırk
:
Çok büyük enli ve eğri keskin kıyma bıçağı.


Zibil
tenekesi :
Çöp tenekesi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://gizlihazineler.turkforumpro.com
 

ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GİZLİHAZİNELER DEFİNECİLER AKADEMİSİ ::  :: -