GİZLİHAZİNELER DEFİNECİLER AKADEMİSİ


 
AnasayfaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Similar topics
  • » İcat Nedir?
  • » gitar nedir
  • » power rangers nedir
  • » metin2 futbol topu nedir..
  • » Basketbol nedir,nasıl oynanır,saha ölçüleri nelerdir,kuralları nelerdir ...
  • En son konular
    » KARE-DİKDÖRTGEN OYMALAR ve ÇÖZÜM UYĞULAMALARI
    Salı Eyl. 30, 2014 1:08 am tarafından kılıç3838

    » sümbül...
    Çarş. Eyl. 03, 2014 8:36 am tarafından Battal Ebrail

    » 2013 -OCAK AYI İŞTİMASI YAPALIM Bİ GARDAŞLARDAN KİMLER VAR.
    Paz Mart 02, 2014 4:48 am tarafından aydin-28

    » taşın üçgen şeklinde delinmesi bir define işareti midir?
    Perş. Ara. 19, 2013 4:05 am tarafından 56476364528

    » deneme
    Paz Kas. 24, 2013 3:54 pm tarafından CANTAR

    » buldugumuz bir taş
    Ptsi Eyl. 09, 2013 11:54 pm tarafından cansu

    » Eski rum evleri ve definesi
    Ptsi Eyl. 09, 2013 11:46 pm tarafından cansu

    » kaya işaretler
    C.tesi Eyl. 07, 2013 6:30 am tarafından kurt ini

    » taştan daire ve dörtgen
    C.tesi Haz. 29, 2013 8:38 pm tarafından yousef

    » mağara için bilgi almak istiyorum
    C.tesi Haz. 22, 2013 3:43 pm tarafından kurt ini

    En iyi yollayıcılar
    CANTAR
     
    magaracı
     
    asel
     
    SİMBAD
     
    aydin-28
     
    novanda
     
    marduktr
     
    styla
     
    MAMİ
     
    hattap
     
    Kimler hatta?
    Toplam 5 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 5 Misafir

    Yok

    Sitede bugüne kadar en çok 83 kişi Cuma Tem. 02, 2010 5:23 am tarihinde online oldu.
    Paylaş | 
     

     ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ

    Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
    YazarMesaj
    CANTAR




    Mesaj Sayısı: 2284
    Deneyim seviyesi: 5604
    Kayıt tarihi: 26/06/10
    Yaş: 59
    Nerden: İstanbul

    MesajKonu: ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ   Perş. Tem. 15, 2010 10:21 pm



    ESKİ SAHAN
    BUNLARDA YEMEK YEMEK BİR ZEVKTİ




    ARAÇ
    VE GEREÇLER


    Altlağ : Leğenlerin
    altına konulan daldan örme bir simit.


    Amadan: Bal, pekmez
    ve yağ gibi malzemelerin konulduğu kap.


    Ambar : Zahire
    konulan büyük sandık.


    Ataş saksısı: Ateş küreği.

    Ayran kaşığı: Yarım
    küçük portakal biçiminde, döküm ya da tenekeden yapılmış ayran içmeğe
    mahsus bir kaşık.


    Badya : Bazı yiyecekler
    konulan silindir biçiminde, kalaylı bakırdan yapılmış kap.


    Barmil : Saç ve
    çinkodan yapılmış silindir biçiminde bir koruma kabı.


    Bastık malası :
    Sıcak ve cıvık bastığı beze sermekte kullanılan ağaçtan yapılmış mala.


    Binlik : Çeşitli
    sıvıların konulduğu üç kiloluk siyah şişe.


    Calba kabı ve calba :
    Uzaktan gelen yoğurt küleklerinin kapak bezinin üstüne koydukları tüylü
    elastiki ve su emici büyük yaprakların bekletildiği kaba denir. Bunlar
    evlerde külle kap temizlerken kullanılır.


    Cerit kömürü :
    Evlerde yakacak olarak kullanılan iyi cins kömür.


    Cezveler : Daha çok
    kahve pişirmekte kullanılan silindir şeklinde, saplı kaplar.


    Çirtikli sahanlar :
    Bakırdan yapılmış kenarı süslü yemek kabı.


    Çömçeler : Kepçeler.


    Çukur
    sahan :
    Küçük ve derin yemek kabı.


    Demir süzek : Tahıl
    yıkamak için her yanı delikli, iki saplı büyücek bir saç kova.


    Dibek : İçinde
    buğday, arpa gibi şeylerin dövüldüğü taştan veya ağaçtan yapılmış çukur
    alet.


    Divan
    sinisi :
    Yer sofrası yerine ve özellikle misafir için
    kullanılan büyük süslü tepsi.


    Dolma bıçağı : İnce
    uzun bir bıçak.


    Dolma borusu : Patlıcan oymakta
    kullanılan teneke bir boru.


    Dolma oyacağı : Dolmalık sebzeyi oymakta
    kullanılan alet.


    Dolma taşı : Dolma pişerken dağılmasını
    önlemek için üstüne konan taş.


    Domates ezeceği :
    Kebaplarda kullanılacak közlenmiş domatesi ezip kabuğunu almakta
    kullanılan ağaçtan yapılmış bir alet.


    Don kazanı : İki
    saplı büyük kazan.


    Duz ölbesi : Söğüt tahtasından yapılma
    silindir kutu. (Tuz konur).


    Ekmek sacı : Ekmek pişirmekte kullanılan
    geniş, yayvan saç.


    Ekmek Tahtası : Oturarak ekmek açmaya
    yarayan kalın, alçak masa.


    Elek : Taneli veya tozlu şeyleri
    ayıklamakta kullanılan eleme aleti.


    Et kütüğü : Köftelik
    et dövmeye yarayan kütük.


    Et makinası : Etin kıyma halinde
    çekilmesine yarayan alet.


    Et satırı : Kütükte eti kıyma haline
    getirmeye yarayan ağır kesici.


    Evirgeç : Saçta
    pişen ekmeği çevirmek için kullanılan ağaçtan kılıç gibi yapılan uzunca
    bir araç.


    Kıracak
    :
    Fıstık, fındık, badem, ceviz kırmağa yarayan alet.


    Gaz ocağı : Gaz
    yağı ile yanan bir çeşit ocak.


    Gaz yağı hunisi :
    Gazyağını dar ağızlı kaplara doldurmakta kullanılan konik alet.


    Gaz tenekesi :
    Gazyağının korunduğu saçtan mamul kap.


    Havan : İçinde çeşitli
    şeyler dövülerek ezilen, ağaç ya da tunçtan mamul, çukur alet.


    Hazvel : Odun
    kömürünün ufakları ve tozları.


    Huniler : Muhtelif
    sıvıları şişelere kolayca koymakta kullanılan konik aletler.


    İdare Lambası :
    Gazla yanan fitilli, isli bir aydınlatma aracı.


    Kahnıç : Kışın
    küplerde sertleşen sade yağ, pekmez ve bal gibi malzemeleri çıkarmakta
    kullanılan ıspatulaya benzer kalınca bir araç.


    Kahve değirmeni : Kahve
    tanelerini öğütmekte kullanılan alet.


    Kahve fincanları :
    Kahve içilen minik kulplu, küçük çukur kap.


    Kahve kavuracağı : Çiğ
    kahveyi evde kavurmak için yapılmış silindir şeklinde yandan sürmeli,
    kapaklı, kendi ocağı üstünde yatay olarak döndürülerek içindeki kahvenin
    kavrulmasını sağlayan bir araç.


    Kalbur : İri taneli
    şeyleri elemek için kullanılan büyük elek.


    Katremiz : Peynir,
    turşu ve benzeri gereçleri koymaya yarayan insan gövdesi biçiminde beli
    ince ağzı küçük dev kavanoz (15-20 kiloluk)


    Kamış sepetler :
    Patates, soğan, sarımsak gibi şeylerin konulduğu kap.


    Kavsara : Stok
    yufka ekmeklerin konulduğu daldan, hasırdan ya da tahtadan yapılan
    yuvarlak kenarlı bir tabla.


    Keme deleceği : Kemenin, şişe
    geçirilirken çatlamasın diye delinmesinde kullanılan bir zımba. (Kurşun
    kalem çapında bir boru).


    Kebap şişleri : Kuşbaşı için dört köşe,
    kıyma için yassı, sakatat için ince dört köşe çaplı olan uzunca demir
    çubuklar.


    Keme
    taşı :
    Kemenin pütürünü törpülemek, kabuğundaki kumu almak ve
    temizlemek için kullanılan süngerimsi bir taş.


    Kevgir : Uzun saplı
    bir tür süzgeç.


    Kıyma bıçağı : Et kıymaya yarayan büyücek
    bir bıçak.


    Kıyma tahtası : Yemekle ilgili her şeyi
    üzerinde doğramaya yarayan tahtadan yapma, ayaklı, taşınabilir bir
    tezgah.


    Kile
    :
    Tahıl ölçmeğe yarayan kova biçiminde tahtadan yapılan bir
    araç.


    Körük
    :
    Odun ve kömür ateşini koymak için iki elle kullanılan deri,
    ağaç ve nar çubuğundan yapma hava üfleyen araç.


    Kurban bıçağı :
    Evlerde kurban, adak, topaçlık tavuk vesaireyi kesmek için kullanılan
    çok keskin bir bıçak.


    Kuzu lengeri : Servislerde kullanılan
    büyük lenger.


    Köfte leğençesi : Köfte yoğurmakta
    kullanılan özel küçük leğen.


    Külek : Üstü ve yanları tahtadan, üsten
    saplı bir kova.


    Küpler : Gıda ile ilgili sıvı şeyleri
    koymaya yarayan içi, dışı sırlı büyük toprak kaplar.


    Leğen : Genellikle
    içinde bir şey yıkamak için kullanılan metal veya plastikten geniş,
    yayvan kap.


    Lengeri : Kenarsız, ortası az çukur büyük
    sahan.


    Limon sıkacağı :
    Limon suyunu çıkartmakta kullanılan sert ağaçtan yapma bir araç.


    Maltıs : Kalın
    saçtan yapma altı delikli, taşınabilir bir kömür ocağı.


    Mahra : Özellikle
    50-60 kiloluk sebze ve meyveleri hayvan sırtında güvenle taşımakta
    kullanılan üstü açık dört ayaklı tutacak yerleri de olan sağlam tahta
    sandık.


    Mamul
    kalıbı :
    Sağlam ağaçtan oyma bir tür kurabiye kalıbı.


    Mangal : Ocakta yemek
    piştikten sonra artan ateş bu mangala çekilir ve üstü küllenir;
    istendiğinde yemek ısıtmak için ya da kışın odalara alınarak ısıtıcı
    olarak kullanılır.


    Masat : Bıçak bilemeye yarayan çelikten
    yapılmış, çubuk biçiminde bir alet.


    Maşalar : Küçüklü
    büyüklü olarak kullanılan ve kızgın şeylerin tutulmasına yarayan alet.


    Mırru fincanları :
    Acı kahve içmek için kullanılan sapsız fincanlar.


    Niza : Sıcak
    sıvıları kaptan kaba almak için kullanılan uzun saplı bakır bir kap.


    Oklava
    :
    Hamur açmakta kullanılan silindir biçiminde uzun değnek.


    Ortut : Şıra
    yapılırken, bulgur kaynatılırken kurulan büyük ocakta yakmak üzere
    bağların budanan dallarından kurutulmuş demetler.


    Ölbe : Söğüt
    ağacından yapılan silindir biçiminde kutu.


    Öcce tavası :
    Öccenin pişirilmesine mahsus, yarım portakal biçiminde bir kaç oyuğu
    bulunan özel bir tava.


    Teştler : Çeşitli büyüklükte leğenler.

    Sabunluk : Sabun
    konulan kap.


    Sarat : İri gözlü kalbur.

    Selece : Hayvan
    sırtında yük taşımak için kullanılan açık yeri yandan olan harar
    hayvanın çulunun üzerine konduğunda büyük bir heybe şeklini alan, çokça
    fıstık taşımada kullanılan gereç.


    Sıyırgı : Ocaktan
    ateş çekmeye yarayan demirden küçük kürek.


    Siniler : Boy boy
    tepsiler.


    Soku
    :
    Bulgur dövmeye yarayan taş curun.


    Soğ : Şıra
    çubuklarını asmak için iki üç ayak arasına uzatılan uzun sırık.


    Süzek
    :
    Kalaylı bakırdan ince delikli sıvı şeyleri süzmeye yarayan
    kap.


    Şıra
    çubuğu :
    Sucuk yapılırken sucuk dallarının asılı olduğu çubuk.


    Şıra
    kazanı :
    Şıranın kaynatıldığı büyük kazan.


    Şapşak : Çeşitli
    işlerde kullanılan saplı bir tas.


    Şıra sandığı :
    Şıranın konduğu sandık.


    Taş değirmen : Arasına tahıl konularak
    öğütmeye yarayan, iki yuvarlak yassı taş.


    Taslar : Büyüklü
    küçüklü taslar.


    Tavalar : Özellikle kızartma ve yağ
    eritmede kullanılan saplı metal kap.


    Tel dolap :
    Yemeklerin korunması için her yanı ince telle kaplı dolap.


    Tekide : Üzümü
    tepelemek suretiyle ezmeye yarayan tahta sal.


    Tepir : Tahılı
    taştan ayırtmakta kullanılan bir yanı açık tahta tepsi.


    Timin : Bir tahıl
    ölçeği.


    Üçayak
    :
    Mangal ya da ateşin üzerine konarak tencere, tava ve
    benzerlerinin dengeli durmasını sağlayan gereç.


    Yelleyecek :
    Hindinin büyük tüylerinden yapılan ve ateş yellemek için kullanılan bir
    yelpaze.


    Zırk
    :
    Çok büyük enli ve eğri keskin kıyma bıçağı.


    Zibil
    tenekesi :
    Çöp tenekesi.
    Sayfa başına dön Aşağa gitmek
    http://gizlihazineler.turkforumpro.com
     

    ARAÇ GEREÇ DİYORUZ NEDİR BU ARAÇ GEREÇ

    Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
    1 sayfadaki 1 sayfası

     Similar topics

    -
    » Rpg Nedir? Bir Rpg Örneği.
    » AGRWitter Nedir ?
    » Hard Disk(hdd) Nedir?
    » Engellilik nedir ve engel çeşitleri
    » Role Play Nedir ? (Geniş Anlatım)

    Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
    GİZLİHAZİNELER DEFİNECİLER AKADEMİSİ ::  :: -