GİZLİHAZİNELER DEFİNECİLER AKADEMİSİ
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» Koltuk Taşı
Cuma Eyl. 01, 2017 11:19 pm tarafından horosanlı

» Scorpion gpr
Ptsi Ağus. 28, 2017 8:17 am tarafından ramses28

» 2013 -OCAK AYI İŞTİMASI YAPALIM Bİ GARDAŞLARDAN KİMLER VAR.
Çarş. Tem. 06, 2016 10:29 am tarafından korasoglu

» 14-mart-2015
C.tesi Mart 14, 2015 8:32 am tarafından BORAN38

» KARE-DİKDÖRTGEN OYMALAR ve ÇÖZÜM UYĞULAMALARI
Ptsi Eyl. 29, 2014 5:08 am tarafından kılıç3838

» sümbül...
Salı Eyl. 02, 2014 12:36 pm tarafından Battal Ebrail

» taşın üçgen şeklinde delinmesi bir define işareti midir?
Çarş. Ara. 18, 2013 8:05 am tarafından 56476364528

» deneme
C.tesi Kas. 23, 2013 7:54 pm tarafından CANTAR

» buldugumuz bir taş
Ptsi Eyl. 09, 2013 3:54 am tarafından cansu

» Eski rum evleri ve definesi
Ptsi Eyl. 09, 2013 3:46 am tarafından cansu

Kimler hatta?
Toplam 6 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 6 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 213 kişi C.tesi Tem. 29, 2017 8:28 am tarihinde online oldu.
RSS akısı

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1 ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bir Perş. Ağus. 05, 2010 6:32 pm

CANTAR

avatar


ETLİK PİLİÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ



Günlük civcivler
kümese konur. 7–8 hafta beslenir, kesim çağına gelir; kesilip pazarlanır. Bu
sürede 1,8–2 kg canlı ağırlığa ulaşan piliçler, 1300–1400 gram temizlenmiş
ağırlığa (karkas) ulaşırlar.



Neden etlik
piliç?



Ucuza mal olur. Bir
kümeste yılda 4–5 dönem piliç yetiştirilebilir. Piliç etinin yağı azdır,
proteince zengindir, lezzetlidir.





Sindirimi çok kolay olup her yaş da ki insanlar tavuk eti ürünlerini severek yiyebilir.


İki türlü üretim vardır:


1. Doldur-Boşalt yöntemi:

Dünyada en çok uygulanan yöntemdir. Kümesin kapasitesi kadar etlik
civciv kümese konur, pazarlama büyüklüğüne kadar beslenir, sonra tümü elden
çıkarılır.


Yeniden doldurmak için arada zaman için kümes temizlenip, badana yapılır, kullanılan
araç ve gereçler dezenfekte edilir.



2. Sürekli Ardışık Büyütme Yöntemi:

Aynı anda, değişik yaşlarda civciv ve piliçleri bulundurma şeklidir. İşletmede her
zaman kesime hazır piliç bulunur.

Bir parti piliç kesime gidince, onun yerine
hemen bir parti civciv getirilir. Hastalık ihtimali fazla olduğu için tercih
edilmeyen bir yöntemdir.

Etlik civciv ve piliç yetiştirilmesi için kümes içinde
sıcaklık, havalandırma, aydınlatma rutubete ve sıklığa dikkat edilmelidir.




Sıcaklık:


Kümesin ısısı ya bütün kümes ısıtılarak sağlanır ya da da büyütme sistemi ve perde
sistemi ile alan daraltılarak sağlanır.

Kümes sıcaklığı ilk hafta 26oC, daha sonraki haftalarda ortalama 1oC
düşürülerek 8. haftada 18oC’ye
kadar iner.



Havalandırma:
Kümeste yeterli oksijen olmalı, karbondioksit, amonyak uzaklaştırılmalıdır. Temiz hava girerken
civcivler asla üşütülmemelidir.

Bu iş kapalı kümeslerde havalandırma bacaları, hava giriş çıkış delikleri ile yapılır ya da vantilatörlerden yararlanılır.

Aydınlatma:

Aydınlatma, büyümeye yardımcı olur. Kümes penceresiz, kapalı sistemli ise ilk 5 günde
tabanda m2 ye 2,5 watt ışık şiddeti, daha sonra m2 ye 1,5 watt yeterli olmaktadır.

Pencereli kümeslerde m2 ye 1,5 watt ışık yeterlidir, yalnızca karanlık saatlerde aydınlatma yapılır. Geceleyin 1 saat ışık söndürülür.

Bu da ani elektrik kesintilerinde civcivlerin yığılmalarına karşı alışmaları için uygulanır. Gündüz gün ışığından, gece ise suni aydınlatmadan yararlanılır.

Değişik aydınlatma süreleri uygulanabilir. Aydınlatma programı yetiştiricinin uygulamasına göre değişir.


Günlük aydınlatma süresi 16 saat veya 23 saat olabilir. Bundan başka 2 saat karanlık, 1 saat
aydınlatma gibi kesintili aydınlatmada yapılabilir.



Rutubet:

Kümeste
rutubetin %60 olması yeterlidir. Kuru havada tozuşma olur.

O zaman duvarlara su
püskürtülebilir.

Hayvanların altının ıslak olmamasına dikkat edilmelidir.


Sıklık:


Kalabalık
kümeslerde gelişme yavaşlar, ölümler artar, hayvanlar birbirlerini gagalar; m2’ye
15–18 adet piliç konur.

Etlik Piliçlerin
Beslenmesi:


Etlik
piliçler fazla yem tüketirler. O yüzden çabucak gelişirler. Hayvan büyüdükçe
kazanacağı canlı ağırlığa göre yem tüketimi de artacaktır.
Onun için, en kısa
sürede en hızlı büyüme sağlanır. Çevrenin ısısı yem ve su tüketimini
etkilemektedir.
Kümeste ısı düşerse, yem tüketimi artar, su tüketimi azalır. Isı
artarsa yem tüketimi azalır, su tüketimi fazlalaşır.
En iyisi kümes sıcaklığının
14–26 dereceler arasında; ortalama 20–22 derece olmasıdır. Etlik piliçlerin
enerji ihtiyacı fazladır.
Civciv kümese alınır alınmaz ilk 4 saatte % 5-10’ luk şekerli su
verilir.




Etlik civciv ve piliçlerin enerji ihtiyacını karşılamak için yemlerine
mısır, arpa, buğday gibi hububat katılır. Bunun yanı sıra bitkisel yağlardan da
yararlanılabilir.

Protein ihtiyacını karşılamak için ise soya küspesi, ayçiçeği
tohumu küspesi, pamuk tohumu küspesi ve balık unu, kan unu, et-kemik unu
katılmaktadır.

İçme sularına uygun vitaminler katılabilir. Hayvanlara civciv döneminde
% 22 protein,
3100
Metabolik Enerjili Yem,
piliç
dönemindeise %
20 protein, 3000 Metabolik Enerji
içeren
yem
yedirilir. Vitaminler ve mineral maddelerde rasyona katılmalıdır.

Her dönemde
civciv ve pilice farklı yem yedirilmektedir.

Yem Fabrikaları bu yemleri
hayvanların ihtiyaçlarına ve dönemlerine göre hazırlamaktadır. Su da, beslenmede
önemli bir yer tutar.

Temiz ve mikropsuz olmalıdır.

Eğer şüphemiz varsa,
klorlayabiliriz.

Bunun için çamaşır suyu kullanılmaktadır.

1 litre suya 4–7 gram
çamaşır suyu konur.

Bu karışım içme suyunun her litresine 7,5 gram hesabıyla
eklenir.

Yani 100 litrelik bir depoya 750 gram sulandırılmış çamaşır suyu
karışımı eklenir.


Pazarlama:


Etlik
piliçler 7–8 haftalık olunca canlı olarak ya da kesilip temizlenerek satılır.
Kesimden 8–12 saat öncesi yem, 2 saat önce de su verilmemelidir.





KÜÇÜK ÇAPTA)
CİVCİV YETİŞTİRİLMESİ SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR3- Civcivlerin
yumurtlama devresine kadar olan yetiştirme süresinde yemlerine
ve yemleme tatbikatına özellikle dikkat edilmesi gerekir.
Yetiştirme devresinde hatalı yem ve hatalı yemleme uygularsanız,
yumurtlama devresindeki randıman arzu edi len şekilde olmaz.
Bu uygulama işletmenizi zarara sokar.Aydınlatma konusunda
meydana gelen hatalar sonunda da hayvanların erken yumurtaya
gelmesi zuhur eder. Böylece yumurtalar küçük ve yumurtlama
devresi de kısa olacaktır.

CİVCİV ve PİLİÇLERİN BAKIMI


l-
Yeni sipariş edilen civcivler büyütme yerlerine getirmeden
önce,büyütme yerinde bulunan bütün alet ve malzemeler
ile suluk ve yemlikleri dışarıya alarak iyice temizleyiniz.
Antiseptik solisyonlarla yıkayınız. Kümeste bulunan
bütün altlık ve pislikler kümesten tamamen atılıp
umumi temizlik yapıldıktan sonra kümesin tavan, duvar
ve kapıları püskürtme suretiyle çok iyi şekilde yıkanmalıdır.
Kümesin
zeminini hiç pislik lekeleri kalmayacak şekilde adamakıllı
temizlenmelidir. Bütün bu temizlik işleri tamamlandıktan
sonra kümesin tamamı dezenfekte edilmelidir. Kümesler
2-3 gün kurumaya ve havalandırmaya terk edilmeli,sonra
4-8 cm kalınlığında


altlık serilmelidir.Kümeslerin

bütün giriş kapılarına içinde dezenfektan madde bulunan
paspas konulmalıdır.Kümesler temizlenip hazırlandıktan sonra
daha önceden temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş suluk, yemlik,
tünek, folluk, kafes gibi alet ve malzemeler kümese yerleştirilmelidir.
Her 100 adet civciv için 4 litrelik suluk hesap edilmelidir.
Civ-civhanede,civciv başına 5cm yemlik hesap edilmelidir.
Civcivler bir aylık oluncaya kadar 40-50 civciv için
her iki tarafından yanaşabilen l m. uzunluğundaki civciv
yemliği konulmalıdır. Civcivlere ikinci ayın sonuna kadar
da, 30 civcive l m. uzunluğunda yemlik kâfidir.
2- Civcivler getirilmeden 24 saat önce kümesteki civciv
büyütme sahaları ve ana ma-kinaları kontrol edilmeli ve
kümes ısısı normal şekilde a-yarlanmalıdır.
1. Hafta 35*
2, 3.
4. 5,
32 29° "26 00
" 23° ve 6. haftadan itibaren 21 -23 den
devam edilir.
3- Civciv kümesleri, yetişen her partiden sonra sıkı bir
şekilde mutlaka temizlenmelidir. Aksi halde hastalıklarla
ne kadar mücadele edilirse edilsin başa çıkılmaz. Bu husus
hiç hatırdan çıkarılmamalıdır.Fare ve diğerleri gibi kemirici
hayvanların kümeslere ve yem ambarlarına girmesine mani
olunmalıdır. Bu tür hayvanlar hastalıkları bir yerden diğer
bir yere naklederler.

PİLİÇLERİN BÜYÜTÜLMESİ
Geniş çapta tavukçuluk söz konusu ise büyük olarak inşa
edilen kümesler bölümlere ayrılır ve her bölmeye 2000 piliç
konularak bir çatı altında mümkün olduğu kadar fazla hayvan
barındırılır.Piliçler büyü-yemlik ve sulukların kenar yükseklikleri
de hayvanların boyuna göre artırılmalıdır. İki aydan sonra
piliç başına 8-10 cm. yemlik hesap edilir.İki aylıktan sonra
civcivlere piliç yemi verilir. Yem değiştirme tedricen 6
günde tamamlanır.İlk gün beş kısım civciv yemi ile bir kısım
piliç yemi karıştırılarak verilir. İkinci gün dört kısım
civciv yemi ile iki kısım piliç yemi,üçüncü gün yarıyarıya,
dördüncü gün dört kısım piliç yemi iki kısım civciv yemi,beşinci
gün beş kısım piliç bir kısım civciv yemi ile karıştırılarak
verilmelidir.Altıncı gün ise tamamen piliç yemi verilir.
Her 100 adet piliç için 10 litrelik suluk hesap edilir.
Kümeslerde büyütülen piliçler için kümes sıcaklığı 12-18*
arasında olmalıdır. Kümeslerin havalandırılmasında özel
ihtimam gösterilmeli,amonyak kokusu hissedilmemelidir. Pencere
ve bacalar havanın ve rüzgârların durumuna ve mevsim şartlarına
göre ayarlanmalıdır. Kümes içinde hayvan adedine göre suluk
ve yemlik bulundurulmalı,düzenli bir tarzda yerleştirilmelidir.
Yemlik ve sulukların haftada 1-2 defa iyice temizlenmesi
ve dezenfekte edilmesinin adet haline
getirilmesinde sayısız faydalar vardır. Piliçlerin gelişmesinde
gerilik ve düşkünlük mevcut ise yemlemeden ber noksanlık,yahut
piliçlerde adi.veya bulaşıcı hastalık olabileceği hatırdan
çıkarılmamalıdır.Bu gibi durumlarda hayvanların bakımında
gerekli titizlik göstermekle birlikte problemlerinizin çözümünde
size yardımcı olacak bir veteriner hekime müracaat etmeyi
ihmal etmeyiniz.Kümeste hastalıktan şüphe ediyor iseniz
hasta veya ölü hayvanı alarak bulunduğunuz en yakın olan
bir veteriner teşhis lâboratuvarına koşunuz.Piliçler 20-22
haftalık olunca yumurta .kümesine nakledilmelidirler.Yumurta
kümesleri ya 2/3tünek sis-
temi kümeslerdir, ya da kafes usulü tesis olunmuş kümeslerdir.



PİLİÇLER" 22 HAFTALIK YUMURTA KÜMESLERİNE ALINIP YUMURTAYA

BAŞLAYACAKLARI DEVREDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ OLAN HUSUSLAR
VARDIR
Bunlar sırasıyla:
1- Bütün piliçler yumurtlama kümesine bir seferde nakledilmelidir.
2- Kümes alet ve malzemeleri iyice temizlenip de-zenfeksiyon
yapıldıktan sonra piliçler içeriye konulmalıdır.
3- Piliçler içinde gelişmemiş, hasta ve sakat olanlar derhal
ayrılmalıdır.
4- 22 haftalık olan piliçler vakit kaybedilmeden yumurtlama
kümeslerine alınmalı ve folluklara alışmaları temin edilmelidir.
5- Yumurtlama kümeslerine alınan piliçlere artık yumurta
tavuğu yemi vermeye başlamalıdır.

TAVUK KÜMESLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
l- Yemlikler : Yemleme başlı başına bir sorundur.Her kümese
hayvan adedine göre yemlik konulmalıdır. Bunların yerleştirilmesi
gelişi güzel degil-de, suluklarla simetrik olmalıdır. Yemliklere
kenar yüksekliğinin 1/3 ünden fazla yem konulmamalıdır.Fazla
doldurulursa hem yem zaiyatı olur,hemde yeme karşı ilgileri
azalır. Kümeste kavuk başına 15 cm. yemlik hesap edilmelidir.2
metre uzunluğundaki yemlik 27 tavuğa yeter.
2- Suluklar : Suluklar da kâfi miktarda olmalıdır. Hayvanlar
hiç bir şekilde susuz bırakılmamalıdır. Suluklarda su seviyesi
1,5-2 cm.den aşağı olmamalı ve suluklar haftada bir iki
defa temizlenme-

lidir. Suluklardan su taşmaması için gereken bütün tedbirler
alınmalıdır. Aksi halde kümesin rutubeti artar.Buna paralel
olarak amonyak kokusu da artmış olacaktır. Kümeste tavuk
başına 2,5 cm suluk hesap edilmelidir.
3- Sert Taş Kırıntıları: Gerek yer sistemi, gerekse kafes
usulü yapılan tavukçulukta hayvanları hiçbir zaman yemsiz
ve susuz bırakmak doğru değildir. Bununla birlikte tavuklara
sert nitelikte taş kırıntıları vermek gerekir.
4- I ş ı k : Işık tavukların hipofiz denilen ve özel salgı
yapan bir bezini tenbih eder. Buda yumurtalığın faaliyetini
artırır. Yetiştirici olarak gayelerimizden biriside fazla
yumurta almak olduğuna göre yemleme ve bakım şartları kadar
ışık da,üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur,O
halde ister kafes usulü, ister yer tavukçuluğu olsun tavuğun
kâfi derecede ışık alması sağlanmalıdır. Kümeslerin ışıklandırılması
için 40 veya 60 watlık adi ampuller kullanılmalıdır. Yer
sisteminde ampuller kümes tabanından 180-200 cm. yükseklikte
olmalıdır.
5- Folluklar : Altlık usulü uygulanarak yapılmakta olan
tavukçulukta fazla karşılaşılan hususlardan birisi tavukların
rastgele yumurta bırakmalarıdır. Bu itibarla kümes içerisinde
folluklar muntazam olarak kümesin her tarafına dağıtılması
ve za-minden yüksekliği 50 cm. den fazla olmamalıdır. Folluklar
fazla aydınlık olmayan kısımlara konulmalı ve her 4-5 tavuk
için bir folluk hesap edilmelidir.
6- A l t l ı k : Altlıklar her zaman kuru olmalıdır.
7- Havalandırma : Yetiştirilmekte olan kanatlı hangi yaşta
olursa olsun havalandırma özel yer işgal eder. Kümeslerin
bulunduğu bölgenin iklim şartları ve rüzgâr durumları dikkate
alınmalıdır.Havalandırma sayesinde kümeslerde amonyak kokusu
biri-




kimi önlenmiş

olur. Bu işlem ya tabii havalandırma bacaları ile veya pencerelerden
istifade edilerek ve-yahutta vantilatörler kullanılarak
yapılır. Havalandırma sırasında hava cereyanları hayvanları
katiyen rahatsız etmemelidir.
Bakım ve beslenme konusunda buraya kadar bahsedilen bilgiler
azda olsa konunun esasını teşkil etmektedir.Maddi olanakları
harekete geçirerek barınak durumunu çözümlediniz. Gerekli
ekipmanları hazırladınız,en iyi materyalinizi kümeslere
yerleştirdiniz.Yukarıdan beri sıraladığımız hususlar yerine
getirilse bile bütün bunlar kâfi değildir.Uğraşının esas
amacı kâr olduğuna göre kümese hastalıkları sokmamak esas
olmalıdır.Bu bakımdan tavuk hastalıkları nedenleri, bulaşma
ve yayılma yolları ile korunma prensiplerini de ortaya koymak
istiyoruz.
TAVUK HASTALIKLARI NEDENLERİ
Tavuk hastalıklarının nedenlerini başlıca iki ana bölümde
inceliyebiliriz.
1- Canlının mukavemetini kırarak canlıyı hastalıklara uygun
hale getiren nedenleridir ki buna "St-ress faktörler"
denmektedir, örneğin kümeslerin aşırı kalabalıklığı, havalandırmanın
yetersiz oluşu, aşırı sıcak ve rutubet, nakiller, aşılamalar,
yetersiz besleme, suluk ve yemliklerin yetersiz oluşu, paraziter
invaziyonlar^ilâçların aşırı ve bilgisizce kullanılışı,
kümeslerde ışıklandırmanın bozulması, gürültüler, ürkütmeler,
ani yem değişiklikleri gibi tavuğun düzenli yaşantısını
bozan birçok olaylar bu bölüm içinde mütalaa edilir.
2- Bilinen bir hastalığı dolaysız olarak meydana getiren
nedenler.
Bunlarda şunlardır:
1- Bakteriler,
2- Viruslar,
3- Parazitler,
4- Mantarlar,


5- Beslenme yetersizlikleri,

6- Kimyasal zehirler,
7- Henüz kesin olarak bilinmeyen nedenler.
Bakterilerden, viruslardan, parazitlerden ve mantarlardan
meydana gelen hastalıklar bulaşıcıdırlar. Canlı olan bu
etkenler vücuda girdikten sonra çoğalarak onun normal fonksiyonunu
bozup bir enfeksiyona sebep olurlar.Paraziter etkenler dokularda
mekanik tahribat yaparlar.
Kanatlı hayvanların bulaşıcı hastalıklarından çoğu gerek
hayvandan hayvana,gerekse sürüden sürüye çabucak bulaşarak
kısa zamanda geniş bir bölgeye yayı-lırlarki bunlara salgın
hastalıklar demekteyiz.
Burada Yeri Gelmişken Tavuk Hastalıklarının Bulaşma ve Yayılma
Yollarını Sıralayalım
1- Hastalarla temas etmekle,
2- özel bir dikkatle imha edilmeyip sağa sola atılan kanatlı
leşleri ile,
3- Hastalığı geçirmiş, sıhhatli görünüşte,fakat henüz par-tör
(taşıyıcı)durumunda olanlarla temas etmekle,
4- İçme suları,yemler ve yem çuvallarıyle,
5- Yemlikler,suluklar,kafesler gibi hastalık etkenleriyle
bulaşmış kümes ekipmanlarıyla,
6- Kanatlılar arasına giren fare, sıçan gibi kemirgenler
ve kuşlarla,
7- Başta sinek olmak üzere bütün ensektarlarla,
8- Kuluçka yapılan yumurtalarla,
9- Havayla,
10- Kümesten kümese ya da çiftlikten çiftliğe hiçbir tedbir
almadan girip çıkan insanların elbise ve ayakkabılarıyla,
11- Üstü açık kuyu, havuz, göl, dere, kanal,ve ark sularıyla,
12- Hastalık çıkmış kümeslerden atılan gübre, alt-
lık ve toprak gibi şeylerle.

HASTALIKLARDAN KORUNMA PRENSİPLERİ
Yukarda belirtilen nedenler ve belli başlı yayılma ışığı
altında tavuk hastalıklarından korunmada:
I- Gerekli hijiyen, bakım tedbir ve koşulların titiz bir
şekilde uygulanması,
II- Koruyucu amaçlarla ilâçların kullanılması. III- Bir
takım hastalıklara karşı hayvanların dayanıklılığını sağlayan
araçların (örneğin aşıların) uygulanmasıyla mümkündür. Ancak
yetiştirme yönleri ile yetiştirme sistemleri birbirinden
ayrı olan, hatta maddi olanakları değişik olan yetiştiricilerin
bu hususları harfiyen uygulamaları mümkün değildir. Ayrı
yön ve sistemlerde çalışan yetiştiricilere hastalıklardan
korunma için bir takım müşterek ana prensipleri, bir takım
temel bilgileri sıralayabiliriz:
a- Yetiştirilmek üzere damızlık yumurta, civciv veya piliçler
hastalık kontrollarının düzenli olarak yapıldığı iyi bilinen,
her bakımdan güvenilir damızlık çiftliklerden satın alınmalıdır.
b- Aynı çiftlikte yaşları farkı olanlarla, ayrı damızlık
kurumlarından alınanlar mutlak surette ayrı kümeslerde barındırılmalı
ve hiçbir zaman karıştırma yoluna gidilmemelidir.
c- Yetiştirme müddeti sonunda bir gurup hayvan kesim veya
satış için çıkarıldığında,ayni kümese konmadan önce altlık
ve gübreler atılmalı,kümes ve ekipmanlar iyice temizlenip
dezenfekte edilmelidir.
d- Aynı çiftlikte sadece bir türden kanatlı hayvan yetiştirilmelidir,
örneğin bir tavuk çiftliğinde hindi,kaz/ördek gibi öteki
türleri bulundurmamalı,bir hindi çiftliğinde tavuk yetişti-rilmemelidir.
e- Kesim işlemi aynı çiftlikte yapılmalı, mecbur kalındığında
bu iş için kümeslerden tamamen ayrı bir yer seçilmelidir.
f- Her ne maksatla olursa olsun kümesinden çıka-
rılıp yabancılarla temas eden hayvanlar tekrar ayni kümese
sokulmamalıdır.
g- Her türlü ekipmanı, önceden hiç kullanılmamış bile olsalar
dezenfekte edildikten sonra kümese sokmalıdır.
h- Kuluçkalık yapılan çiftliklerde kuluçkahaneler tavuklardan
tamamen ayrılmış bir yerde olmalıdır.
i- Kendi bakıcı veya bakıcılarından başka hiç kimsenin mecbur
olmadıkça kümese girmesi yasaklanmalı bakıcılara kümes içinde
kullanılan iş elbisesi ve çizmeler giydirilmelidir.
j- Kümes veya kuluçka binalarının kapıları önünde giriş
dezenfeksiyonu için gerekli tertibat alınmalıdır.
k- Kullanılan içme suyu kalite bakımından emin ve yeterli
olmalıdır.
l- Dışarıdan hazır yem alınıyor ise her bakımdan güvenilir
bir fabrikanın yemi olmalı, kümesten kümese dolaşan yem
çuvalları asla kullanılmamalıdır.
m- Kümeslerde her ne suretle olursa olsun ölenler imha fırınlarında
yakılmalı veya derin çukurlara gö-mülmelidir.
n- Gerek kümeslere, gerekse yem depolarına fareler ve sıçanlar
gibi kemirgenlerle yaban kuşların girmemesi ve barınmaması
için gerekli tedbir alınmalıdır.
o- Her kümes için muntazam bir şekilde aşılama programı
hazırlanmalı ve bu işleme önem verilmelidir.
p- Gerektiğinde veteriner Hekim tavsiyesine göre koruyucu
ilâçlar kullanılmalıdır.
r- Bir hastalık tehlikesine karşı derhal gerekli tedbirlerin
alınabilmesi hastalısın erken teşhisine bağlı olduğundan,
kümeste görülen ilk hastalık veya ölüm vak1 alarmda teşhis
için vakit geçirmeden en yakın Veteriner teşhis Lâboratuvarına
başvurmak ihmal edilmemelidir.
s- Havalandırmaya çok önem vermek la zimdir. Hava landırmanın
iyi olmaması halinde civcivhanelerde ve kümeslerde rutubet
derecesi artar. Rutubetin artması birçok yönlerden mahsurlu
olduğu gibi, bilhassa civciv ve piliçlerde çok telefat yapan,
yetiştiricileri korkutan koksidiyoz baş gösterir.Rutubet
olmazsa kok-sidiyoz hastalığının görülmesi ihtimali azalır.
Rutubet -koksidiyozu teşvik eder.Civciv ve piliçlerde %
90
ölüme sebep olur. İhmal edildiğinde bütün emekler heba olur.
Adeta kümesin kapısına kilik astırır.O halde bu hastalığa
karşı koruyucu olarak ne yapmak istendiğini belirtelim.

KOKSİDİYOZ'DAN KORUNMA
Civcivleri koksidiyozdan korumak için,bu maksatla piyasaya
çıkarılmış bulunan çeşitli müstahzarlardan faydalanılabilir.
Bunlar içinde bulunan tarifnamesine uygun olarak kullanılmalı,
en iyi veteriner hekimin tavsiyelerine göre, civcivler ilk
haftalıktan on haftalık oluncaya kadar koruyucu ilaçlamaya
devam edilmelidir.

NEWCASTLE ''DEN KORUNMA
Yetiştiricileri en çok meşgul eden bir konu da yalancı tavuk
vebası (Newcastle) hastalığına karşı yapılan koruyucu aşılamalardır.Bu
bakımdan yönetmelik hükümlerine uyularak bu konu üzerinde
de değinmek istiyoruz.
NEVVCASTLE HASTALIĞI BURUN-GÖZ DAMLA AŞISI
a- Aşılı analardan gelmemiş yumurtalardan elde edilmiş civcivlere
bir günlükten itibaren aşı tatbik edilir.
b-Aşılı analardan gelmiş yumurtalardan elde edilmiş civcivlere
anadan gelme bağışıklık nedeniyle 2-3 haftadan itibaren
aşı yapılır.
c- Bağışıklık 3-4 gün içinde başlayarak 14 günde teessür
eder, iki ay devam eder.
d- Günlük iken aşılananlara 4-6 haftalıktan itibaren, 2-3
haftalık iken aşılananlara da 6-8 haftalıktan itibaren ikinci
aşıları uygulanır.

NEVVCASTLE HASTALIĞI CANLI VİRÜS ADELE AŞISI
a- Aşı 6 haftalıktan itibaren sağlam piliç, tavuk ve hindilere
tatbik edilir. Bağışıklık 3-5 gün sonra başlar, 15 günde
tam olarak şekillenir ve 6 ay devam eder.
b- Kuvvetli bağışıklık sağlanması içiny bir gün-









lük iken newcastle

hastalığı burun-göz damla aşısı ile aşılanmış olan civcivler
4-6 haftalık iken ve ayrıca 16 haftalık iken newcastle hastalığı
canlı adele aşısı ile ikinci defa aşılanır. Hastalık çıkan
kümeslere genellikle aşı tatbik edilmez. Ancak mühim bir
kısım tavukların kurtarılmasına kanaat getirildiği ve hayvan
sahibinin de muvafakati alınması kaydıyle hastalık arazı
gösterenler ayrılır. Geriye kalan salim
hayvanlara aşı tatbik edilir. Aşılananlar arasında görülecek
ölümler aşıya ait olmayıp hastalığın kuluçka devrine tesadüf
edenler olarak kabul edilir.Aşının CRD, pullorum, koksidiyoz
gibi enfeksiyöz ve paraziter hastalıkların hüküm sürdüğü,
hijiyen ve beslenme şartlarının iyi olmadığı kümeslerde,keza
soğuk ve yağışlı havalarda yapılması mahzurludur.
Aşı göğüs adelesi içine şırınga edilir.Dozu büyük ve küçüklere
0,2 cc dir.

NEVVCASTLE HASTALIĞI İNAKTİF AŞISI
Aşısız analardan gelen yumurtalardan elde edilmiş 10 günlükten
itibaren civcivler ve daha yukarı yaşlardaki piliç ve ergin
tavukların göğüs adelesine Icc miktarında şırınga edilir.
Eğer civcivler aşılı analardan gelme yumurtalardan elde
edilmiş ise tercihan aşı üç haftalıktan itibaren uygulanır.
Bu aşı önceki yıllarda ve halen newcastle hastalığı görülmemiş
veya yumurta prodüksiyonuna girmiş kümeslere koruyucu olarak
tatbik edilir.Aşı tamamen zararsızdır.
Aşılamayı müteakip mevzii veya genel hiçbir reaksiyon husule
gelmez. Tek aşılama ile elde edilen bağışıklık 3-4 ay etkilidir.Kuvvetli
bir bağışıklık elde edilmesi istendiğinde ilk aşılamayı
izleyen ikinci aşı yapılmalıdır.Bu şekilde meydana gelen
bağışıklık bir yıla kadar devam eder.İkinci aşılamadan sonra
her altı ayda bir aşılama tercih edilmelidir






http://gizlihazineler.turkforumpro.com

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz